Op Weg Naar 85 jaar TIG, Afsluiting

Zo vlak na onze jubileumvoorstelling, de voorstelling waarmee we vierden dat TIG 85 jaar wordt, is het tijd voor een terugblik op die bijna negen decennia die TIG bestaat.

Weten we het nog? Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen werd op woensdag 10 december  1930 opgericht te Leiden. Dit als gevolg van een fabriek die gesloten werd. De fabriekstoneelvereniging hield ook op te bestaan. De regisseur van die vereniging, richtte samen met een aantal anderen TIG op. Van de eerste twee jaar is niets bekend, omdat men pas begon met verslaglegging in augustus 1932. Het eerste decennium van TIG kenmerkt zich door vele ups-and-downs. Niet altijd is er genoeg geld of zijn er genoeg leden om een toneelstuk op te kunnen voeren. In 1939 werd de heer I. Boom sr. lid. Hij heeft de vereniging nieuw leven ingeblazen en veel betekend voor de vereniging.

In de oorlogsjaren lag TIG, op wat vergaderingen na, helemaal stil. Vanaf 1946 was TIG weer actief met twee stukken per jaar. Van 1948 tot en met 1959 speelt TIG zelfs 3 stukken per jaar. Naast de toneelstukken was er ook plaats voor de nodige ontspanning en vermaak. In 1955-1956 werd het 25-jarig bestaan van de vereniging uitgebreid gevierd. De leden en vaak ook hun partners, troffen elkaar bij een diner, een uitstapje of een bal na. Het is belangrijk om te weten dat de mensen in die tijd nog niet zoveel opties hadden voor hun vrijetijdsbesteding. Vandaar dat een vereniging zoals TIG zoveel kon betekenen in de levens van vele Leidenaren.

Voor één familie in het bijzonder heeft de vereniging veel betekend. En deze familie heeft veel voor de vereniging betekend. Twee leden van deze familie zijn tot op de dag van vandaag nog lid van onze vereniging. Ik heb het hier over Corry van Doorn-Boom en haar dochter Annemieke van de Vlekkert-van Doorn. Corry is lid geworden in 1960, toen ze 16 jaar oud was. Ze had net haar eindexamen gehaald, dus het mocht. Corry is ten heden al 55 jaar lid van TIG. Al jaren verzorgt zij het secretariaat van de vereniging als 1e secretaris. Haar dochter, Annemieke is al jaren penningmeester.

In de jaren ’60 is ook Lies Beekman lid geworden van TIG. En dat tot op de dag van vandaag, 52 jaar alweer.

In de jaren ’70 werden er, over het gehele decennium , zo’n twintig toneelstukken opgevoerd. De vereniging repeteerde op verschillende locaties. Ook de toneelvoorstellingen, werden op verschillende locaties opgevoerd. Naast de Schouwburg en de Stadsgehoorzaal, het Anthonius clubhuis. TIG speelde ook mee in producties van buiten de vereniging, zoals de speelfilm ‘Soldaat van Oranje’. In de jaren ’70 is John Donders lid geworden van de vereniging…en u raadt het al, dat is hij tot op de dag van vandaag. Hij betekent veel voor de vereniging, heeft veel geregisseerd en is jarenlang voorzitter geweest. Een aantal jaren geleden is hij dan ook uitgeroepen tot erelid. Afgelopen maandag werd hij door onze voorzitter dan ook even flink in het zonnetje gezet.

Wat in de jaren ’80 opviel, is dat er tijdens de repetities stevig gerookt werd. Ook op het toneel van de Leidse Schouwburg was roken toegestaan. Lies Beekman, die ik interviewde over dit decennium, kon dat niet zo waarderen.  In 1980 bestond TIG 50 jaar. Dat werd door de leden uitgebreid gevierd. In dat decennium werd er in de stukken gevarieerd tussen thrillers, drama en komedie. Ook speelde men wel eenakters. Korte stukken van een half uur tot drie kwartier. Zo kwamen meer spelers aan bod. In 1988 werd Lies gehuldigd omdat ze 25 jaar bij de vereniging zat. In de jaren ’80 was het ook al moeilijk om heren te krijgen bij het toneel. Toch waren het er toen meer dan nu. De jaren ’80 was een actief decennium voor TIG.

Marianne van der Knaap is al 38 jaar lid van TIG. Zij werd lid in 1977. In de jaren ’90 heeft zij veel grote rollen gespeeld. Voor haar was TIG een bron van ontspanning en plezier. Haar favoriete rol was die van mevrouw Bus, een loodgieter die probeert zich aan te passen aan een hele rijke familie. In het stuk ‘Alles voor de Tuin’ moet de acteur die haar echtgenoot speelt, haar vol in het gezicht slaan. Ze spraken af dat ze dat ook echt zouden doen. Toen zij hem keihard terug sloeg, kreeg ze een open doekje (applaus tussendoor). De mannen- en vrouwenrollen waren altijd wel goed in te vullen, ook al speelden er minder heren.

Anthon van der Meijden vertelt me over de jaren 2000. In 2004 is hij lid geworden en wordt ook al snel gevraagd voor het bestuur.  Het bestuur neemt vervolgens, op democratische wijze het besluit dat hij regisseur wordt. Hij heeft ook een aantal rollen gespeeld, zoals redelijk recent nog, die van opa in ‘de Hoofdprijs’. Anthon benadrukt dat je als je toneel wil spelen, er meer bij komt kijken dan één keer per week, op woensdag op komen dagen om je tekst op te zeggen. Je moet je inspannen, het publiek moet ademloos toe zitten kijken. Wat Anthon fijn vindt is dat we tegenwoordig zoveel jonge mensen hebben met leuke ideeën.

In de jaren 2010 tot 2015 raakte ook de crisis aan TIG. Maurice Zondag zegt: we hebben er alles aan gedaan om de boel draaiende te houden. De prijzen voor de kaartjes moesten omhoog alsook de ledencontributie. Ook viel onze voorzitter Ton Barnhoorn, uit door overlijden. Er kwam een interim-voorzitter, Anthon van der Meijden, en in 2012 werd ik gekozen tot voorzitter. We hebben een stabiele basis nu. Tot Ieders Genoegen kan vol vertrouwen zowel naar het verleden als naar de toekomst kijken.

En daar doen we het allemaal voor, geliefd publiek. Alles om jullie aan het lachen te maken, te ontroeren, te boeien met onze toneelstukken. Ik hoop dat jullie allemaal veel plezier met ons stuk ‘de Familie Bruinsma in de Bocht: Blauw Bloed, Sigaren en Zeebenen’ hebben gehad.

Tevens neem ik op deze plek afscheid van jullie, trouwe lezers. Ik heb met veel plezier het afgelopen jaar stukjes gepubliceerd over de geschiedenis van TIG en over de repetities. Ik hoop dat jullie ze met veel plezier gelezen hebben. Ik zeg niet ‘vaarwel’, maar van harte ‘tot ziens!’

Vergelijkbare berichten