Op weg naar 85 jaar TIG, deel 3

De Jaren ‘60

Hoewel hij daar tegenwoordig in wordt bij gestaan door een leescommissie, lag de keuze voor het uit te voeren stuk in die tijd bij de regisseur. In 1961 werd er een stuk gespeeld en geregisseerd door jonge leden van TIG. De regie was in handen van de toen nog jonge Cees van Oyen. De jongere spelers hadden zelf een thriller uitgekozen, genaamd ‘Gaslicht’. De kritieken waren lovend. De vaste regisseur van TIG stond buiten spel, hoewel hij dat zelf in gang had gezet.

In de jaren ’60 zijn ook twee personen lid geworden van TIG, die dat tot op de dag van vandaag nog steeds zijn:

Corry van Doorn-Boom is in 1960 lid geworden. De oplettende lezer ziet het al, Boom, inderdaad uit die familie die zo belangrijk is geweest voor Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen. Haar opa behoorde tot de eerste leden in de jaren ‘30 en haar vader speelde en regisseerde en haar moeder speelde al sinds de jaren ’40. Geruime tijd heeft de kapperszaak van Corry’s vader nog dienst gedaan als repetitielokaal. Corry ging als kleuter van 4 al mee naar de voorstellingen. Je kan dus zeggen dat ze is opgegroeid binnen de vereniging.

Om lid te worden van TIG moet je tenminste 16 jaar zijn, dat stamt al van uit die tijd. Vol spanning wachtte Corry dan ook haar 16e verjaardag af. Maar toen het zover was moest Corry van haar vader en moeder eerst haar eindexamen halen voordat ze lid mocht worden. In juli 1960 belde Corry gelijk na haar eindexamen met TIG: “Ik heb mijn eindexamen gehaald! Mag ik nu lid worden?” En ze werd lid. Er viel iemand uit, dus ze kon gelijk meespelen in het stuk ‘Zware Beschuldiging’. Daarin speelde ze de rol van dienstmeisje. Het was een voor die tijd zeer vooruitstrevend stuk, want het ging over een dominee die homoseksueel was.

Lies Beekman hoorde in het voorjaar, ergens eind jaren ’50, haar buurvrouw, mevrouw van Rossen, hardop tekst reciteren. Het was mooi weer, dus de ramen stonden open. Ze vroeg aan haar moeder wat haar buurvrouw toch aan het doen was. “Oh, die oefent haar tekst voor de toneelvereniging”, was moeders reactie. De toen nog jonge Lies Beekman, ze zal een jaar of 10-12 zijn geweest, was gelijk gegrepen. Ze wist dat ze dat ook wilde, toneelspelen.

Later was ze een keer bij haar nicht op bezoek, die toevallig ook lid was van TIG. Ze zag daar een toneelboekje liggen, pakte dat op en begon er in te lezen. Ook nu was ze weer gefascineerd door de wereld van het toneel. In 1963 was het dan eindelijk zover, Lies ging voor de eerste keer met haar buurvrouw naar toneel. En ze werd lid. Dat mocht, want ze was toen 16. De heer Arendse was regisseur. Het eerste stuk waarin Lies meespeelde was het stuk ‘Nieuw Leven’. Daarin speelde ze, net als Corry haar eerste keer, de rol van dienstmeisje.

Corry is dit jaar 55 jaar lid van TIG en Lies 52 jaar. Een voorbeeld van hoe de vereniging leden aan zich weet te binden en hoe het toneelspel jaar in, jaar uit boeiend blijft.

Met dank aan: Corry van Doorn-Boom en Lies Beekman voor het delen van hun verhaal!

Vergelijkbare berichten