Op weg naar 85 jaar TIG, deel 4

De Jaren ‘70

De jaren ’70 lopen voorspoedig voor Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen. Er worden in 10 jaar tijd zo’n 20 verschillende stukken opgevoerd. De vereniging repeteert nog  in een zaaltje in Café de Kleine Burcht aan de Nieuwe Rijn. Tot 4 juni 1974, toen werd er de laatste ledenvergadering gehouden. Daarna werd TIG’s nieuwe onderkomen de Koningskerk aan de Willem de Zwijgerlaan.

Het honk waar de vereniging zich daarna vestigde was  een bovenzaal van de Hooglandse Kerk. TIG kende dus verschillende onderkomens in de jaren ’70. Dit in tegenstelling tot de jaren ervoor, toen ze langere tijd op één adres verbleef.

In 1974 werd de Schouwburg helemaal verbouwd en dus moest TIG voor  het opvoeren van haar stukken ook uitwijken naar een andere locatie. TIG speelde haar stukken in die periode in het Anthonius Clubhuis, naast de Schouwburg en de Stadsgehoorzaal, de derde ‘grote locatie’ waar TIG dus zijn optredens gedaan heeft.

Ook maakte TIG in de jaren 70 zijn film debuut. In 1976 verleende TIG haar medewerking aan de speelfilm ‘Soldaat van Oranje’ en is o.a. Corry van Doorn, die nog steeds op de planken staat, in beeld te zien. En in 1979 werkte TIG mee aan het toneelspel ‘Natuurlijke Historie’. Dat waren eigenlijk de eerste evenementen die TIG buitenom de reguliere producties deed, iets wat we tegenwoordig nog steeds doen als we de kans krijgen!

Toneelvereniging Tot Ieders genoegen heeft in 1935 als cadeau voor het 5-jarig bestaan een prachtig vaandel gekregen, wat, tot op de dag van vandaag, elke uitvoering aan het publiek getoond wordt. Dit vaandel kon in het najaar van 1979 aanschouwd worden met alle toeters en bellen eraan in museum de Lakenhal, waar het deel uit maakte van een speciale tentoonstelling. In die jaren, tot een aantal jaar geleden, is het ook altijd opgeslagen geweest in de kelders van De Lakenhal. Tegenwoordig hebben we het weer in eigen beheer.

In de jaren ’70 is er ook John Donders lid geworden. Om precies te zijn, op 10 december 1974, toen het 44-jarig bestaan van TIG werd gevierd met een uitvoering met bal na. Hij heeft in al die jaren erg veel gedaan en betekent voor de vereniging. Van regisseren, voorzitter van het bestuur en regelneef. Als dank voor zijn werk in al die jaren is John dan ook een aantal jaar geleden tot erelid van de vereniging uitgeroepen. Ook dit jaar staat hij op de planken en zal hij weer schitteren in een glansrol in het aankomende toneelstuk: ‘Een Vrouw Moest Verdwijnen’.

Vergelijkbare berichten