Leidse Schouwburg

Amateurtoneelvereniging Tot Ieders Genoegen (TIG) voert al jarenlang twee keer per jaar haar voorstellingen op in de Leidse Schouwburg.
Dat is best bijzonder, want zowel de Leidse Schouwburg als TIG hebben een lange historie…

Het oudste theater van Nederland

De Leidse Schouwburg is gebouwd in 1705 op initiatief van acteur Jacob van Rijndorp en is daarmee het oudste nog in gebruik zijnde theater van Nederland. Gevestigd aan de Oude Vest te Leiden, op de plek van een afgebrande bierbrouwerij, is het onafgebroken in gebruik geweest als theater.

De theaterzaal met zijn klassieke bonbonni├Ęrevorm biedt sinds een verbouwing in 2009 ruimte aan 541 bezoekers. In de loop der eeuwen heeft de schouwburg een aantal grootschalige verbouwingen ondergaan. Vanaf 1833 werd aan beide zijden van de schouwburg een pand aangekocht om het theater uit te kunnen breiden. Toch bleek het vergrote gebouw niet te voldoen en in 1865 werd het startschot gegeven voor een ingrijpende verbouwing. Onder leiding van stadsarchitect Jan Willem Schaap kreeg de zaal van de Leidse Schouwburg haar huidige hoefijzervorm, ge├»nspireerd op de Italiaanse theaters. Ook werd er een tweede balkon aangebracht.


Mail Ons

info@totiedersgenoegen.nl

Adres

Jacob Catslaan 24 2332 AW Leiden

Bel Ons

(+31) 06 2934 7426