3 October 1574

Op 3 oktober is Leiden altijd even van deze wereld. We keren dan even terug naar het jaar 1574, toen de Spanjaarden onze stad hadden omsingeld en we door de Geuzen werden bevrijd. Leiden werd ontzet. Op 3 october (want zo schrijven we dat in Leiden) viert Leiden feest. Feest zoals alleen Leienaren dat kunnen.

Wij als Leidse toneelvereniging doen daar natuurlijk met volle overgave aan mee. Want hoe anders kunnen wij als acteurs de Leidenaren vermaeken ende plezieren, dan ze mee te nemen in de betovering van beelden van welleer.

Meelopend in de grote optocht, waar langs een ruim 4 kilometer lang parcours vele tienduizenden zich verdrommen om naar de verschillende groepen, inclusief de gaten, te kijken en toe te juichen. whatsapp-image-2016-10-03-at-17-34-35Onder het genot van schuimend bier en andere versnaperingen keken ze hoe wij de tijd 442 jaar terug brachten. Hoe de Leidenaren in nood zich groot hielden in de grootste hongersnood en pestepidemie die onze mooie stad gekend heeft. Maar liefst 1/3 van de bevolking stierf in dat jaar.

whatsapp-image-2016-10-03-at-17-34-32We lieten zien hoe Francisco de Valdez, de Spaanse bevelhebber zich liet overhalen door Magdalena Moons om de stad nog niet aan te vallen. Iets wat Willem van Oranje de tijd gaf de dijken door te laten steken en de Geuzen naar Leiden te laten komen.

whatsapp-image-2016-10-03-at-17-34-36Hoe onze burgemeester Van der Werff zijn eigen lichaam aanbood aan de Leidenaren en de legendarische woorden sprak: “Ik weet dat ik op een dag zal sterven. Snijdt mijn lichaam in stukken verdeel het zover u kunt, opdat ik weet dat uw honger gestild wordt.” Hoe hij met Jan van Hout en Janus Dousa besloot zich niet over te geven aan de Spanjaarden.

whatsapp-image-2016-10-03-at-17-34-33De vele hongerige Leidenaren, soms aangevreten door de pest, de kinderen, die er alles aan deden om te overleven. En de moderne Leidenaren gaven ons troost. Deelden worst of snoep uit, gaven ons te drinken en te eten, zoals later de Geuzen dat deden met hun haring en wittebrood.

De tradities zijn er in grote mate bij het Leids Ontzet. 3 october viert Leiden feest en doen dat zelfs 3 dagen lang. Carnaval is er niets bij. Grote optredens op de Koornbrug, de grote kermis door de hele binnenstad, de markten, overal is het gezellig.

whatsapp-image-2016-10-03-at-12-34-22-1024x768Als Leidse vereniging hadden we dit jaar de mooiste rol in de Grote Optocht en konden we de moderne Leidenaren weer even terug nemen naar de Middeleeuwen, die zo belangrijk voor het moderne Leiden is geweest.

Het grootste feest van Leiden, tot ieders genoegen!

Vergelijkbare berichten