60 jaar lid: Lies Beekman

Zoals u wellicht weet, bestaat de toneelvereniging TIG al bijna 100 jaar. Er zijn dus enkele leden die al heel wat jaartjes lid zijn van onze fijne club. Zo ook onze Lies: iedereen die afgelopen november onze voorstelling heeft bijgewoond in de Leidse Schouwburg heeft kunnen zien hoe zij ter ere van deze prestatie een mooi speldje heeft ontvangen met natuurlijk een bijpassende bos bloemen. 

Nu vroegen wij ons af hoe erg onze vereniging is veranderd in de afgelopen 60 jaar, en wat voor Lies de hoogtepunten zijn geweest. Ilse ging bij Lies op de koffie om over 60 jaar lidmaatschap te praten.

Toen Lies begon met toneelspelen woonde ze nog thuis. Tijdens een periode van mooi weer had Lies het idee dat haar buurvrouw wel heel veel visite had. Niets was echter minder waar. Het bleek dat haar bovenbuurvrouw de tekst voor een toneelstuk aan het leren was! De eerste gedachten aan een rol binnen het amateurtoneel begonnen zich te vormen. Toen Lies even later bij de verjaardag van een nicht van haar, die al lid was van TIG, een script zag liggen en hier de hele avond in heeft zitten lezen wist ze het zeker: Dit wilde zij ook doen! Het begin van een inmiddels 60-jarige amateurcarrière was begonnen.

Toen Lies net lid was werd er nog gerepeteerd in ‘De Kleine Burghtzaal’ op de Nieuwe Rijn. Dit betrof een kleine ruimte met een oppervlakte van ongeveer 10 vierkante meter. De uitvoeringen werden nog niet in de Leidse Schouwburg gedaan zoals nu, maar vonden plaats bij het Anthonius Clubhuis. En waar we nu na iedere voorstelling er oplos proosten bij de Roze Beurs vond er 60 jaar geleden na iedere voorstelling een bal plaats. Het klinkt mij allemaal heel chique maar wellicht kunnen we het eens proberen, de Roze Beurs bezoeken in onze galakleding om daar een chachacha te dansen?

In de tijd dat Lies lid is van TIG heeft ze in zeker 30 stukken gespeeld waarbij de ene rol nog gekker was dan de andere. De rol die ze het meest vaak is tegengekomen is de rol van huishoudster, die haar altijd goed afging. De mooiste rol die ze heeft mogen spelen vindt Lies zelf een rol in een zij-productie: De Jurk. Dit was een dialoog en ze heeft erg genoten van deze rol. Voor nu is Lies voldaan in haar acteercarrière en kun je haar vooral nog bewonderen in het publiek tijdens een voorstelling van TIG of af en toe tijdens een repetitie op de woensdagavond in ons clubgebouw.

Vergelijkbare berichten