Man Bijt Hond Oscars

Van de week werd ik gebeld door de redactie van het bekende tv programma Man bijt hond. Ze hebben dit jaar voor de tweede keer de Man bijt hond Oscars georganiseerd voor amateur toneelverenigingen. Dat ken je vast nog wel van vorig jaar, toen wij daar aan hebben deelgenomen. Aangezien ik toen verkozen ben tot de beste mannelijke acteur, het mooie beeldje staat hier nog altijd te pronken, werd ik uitgenodigd om dit jaar het felbegeerde beeldje, uit te reiken aan de winnaar in de categorie Beste Acteur voor dit jaar.

Natuurlijk zeg ik daar geen nee tegen! Ik kan me nog goed herinneren hoe ik me voelde vorig jaar, toen mijn naam uit de enveloppe kwam. En dat die beroemde woorden, ‘And the winner is…’ nu door mij uitgesproken mogen worden is toch wel erg leuk.

Dit soort initiatieven van KRO-NCRV en de redactie van Man bijt hond zijn belangrijk voor het amateur theater in Nederland. Amateur theater is zo veelzijdig! Het is cultuur vanuit de gemeenschap zelf. Het is uren, weken, maanden ploeteren en repeteren, schilderen, bouwen, om te zorgen dat het theater minnende publiek een mooie avond heeft. Zoveel passie in wat we allemaal belangeloos, ‘om niets’, doen, mag daarom best eens beloond worden en in de spotlights staan.

En natuurlijk is de een beter dan de ander. Heeft de een meer talent dan de ander. Maar dat is altijd en overal zo. Net als bij de professionals, waar we ook dat verschil zien en onze voorkeur hebben. Dat is ook goed, het onderstreept onze persoonlijke diversiteit.

Daarom moet elke amateurtheatermaker een podium kunnen krijgen om zijn of haar passie voor theater uit te kunnen voeren. Wat het ook is, en hoe goed je het ook vind. We moeten blijven werken aan het uitbreiden van ons publiek, de Nederlandse theater liefhebbers naar het amateur theater zien te halen! En ja, daarbij moeten we opboksen tegen de professionals. Dat geeft niet, ik weet zeker dat er een plaats voor ons is in de Nederlandse theaters, naast onze professionele collega’s.

En zelfs deze professionals uit de kille lage landen, moeten opboksen tegen de grote miljoenen producties uit Hollywood. Weerhoud hen dat er van om mooie films te maken? Integendeel. Het motiveert om te blijven werken aan mooie producties. En ja, dan is het mooi als een Nederlandse film beloond wordt met een Gouden Kalf. Daar mag je dan trots op zijn. Het staat natuurlijk niet in verhouding tot het winnen van een Acadamy Award Oscar, althans dat zullen zij zo vinden, maar een Gouden Kalf is voor de Nederlandse film terecht een grote eer.

En daarom is dit initiatief van Man bijt hond zo waardevol. Het is de erkenning van het amateurtheater in het grote theater vakgebied. Het is onze kalf voor onze prestaties. Het is een podium voor het amateur theater om door het grote Nederlandse publiek gezien te kunnen worden. En dat daar weer mooie acteerstaaltjes tussen zitten is ook dit jaar weer duidelijk! Door het thema van de Nederlandse film, is het nog beter herkenbaar, en zien we dat het gat met de professionals soms erg klein geworden is. Daarom een grote blijk van dank aan de voltallige redactie en uitvoerende crewleden van KRO-NCRV’s Man bijt hond voor het organiseren van deze unieke prijs. En ja, het is geen Gouden Kalf en al helemaal geen officiële Acadamy award. Maar het is wel de Man bijt hond Oscars. En die gun ik elke amateur theatermaker toe ooit te mogen winnen!

Daarom is het voor mij een eer deze prijs dit jaar uit te mogen reiken aan de beste acteur winnaar van dit jaar! Om de film clips van dit jaar te bekijken hun je op de site van Man bijt hond terecht. Stemmen kan nog tot vrijdag 15.00 uur! Doen!

en blijf lachen!

Maurice

 

Vergelijkbare berichten