„Theerapie“ bij „Gluren bij de Buren“

Op zondag 10 februari 2019 nam TiG deel aan “Gluren bij de Buren” in Leiden. In de eenakter “Theerapie”, op die dag drie keer uitgevoerd in een telkens tot de rand toe gevulde huiskamer, was het publiek getuige van een heel bijzondere relatietherapie-sessie. Niet alleen wordt er voor Sonja (gespeeld door Beryl Göbel) en Saskia (gespeeld door Jeske Visser-Boorsma) meer thee ingeschonken dan een gewoon mens kan staan, maar neemt vooral de plot een verrassende wending: Terwijl het stel in de loop van de therapie-sessie stap voor stap emotioneel weer dichter bij elkaar komt, wordt het plotseling duidelijk dat de relatietherapeute (gespeeld door Inka Zahn) zelf diep ongelukkig en eenzaam is en vandaar afhankelijk is van het advies van haar twee klanten met betrekking tot levensvragen, zodat zij uiteindelijk zelf in therapie is.

Dit stuk gaat over de grote thema’s van het leven en de liefde (eenzaamheid, zoeken naar een partner, verliefdheid, geluk, miscommunicatie, wederzijds onbegrip). Zo kon het publiek enerzijds getuige zijn van serieuze en tot nadenken stemmende situaties – scènes van onaangename stilte, explosieve conflictscènes, uitbraak van tranen en momenten van verzoening – en anderzijds zijn er hilarische situaties waardoor het publiek helemaal in de lach schoot.

Het feit dat het publiek vanwege de ruimtelijke beperking van de kleine huiskamer waarin we speelden bijna bij ons op schoot zat, was voor ons drie spelers een compleet nieuwe en spannende ervaring. Maar het was deze intieme, gezellige sfeer, waarin elke reactie van het publiek direct werd overgebracht, en zo bijdroeg aan het bijzondere karakter van deze voor ons onvergetelijke middag.

Geschreven door Inka Zahn

tekst van het toneelstuk: Jeske Visser-Boorsma, naar een idee van Beryl Göbel

bewerking tekst door Beryl Göbel en Inka Zahn

Vergelijkbare berichten