17Waarom is acteren eigenlijk leuk? Ik kreeg deze vraag laatst toen ik over mijn theater ervaring sprak met een collega. Tsja, wat is er leuk aan? Ik vraag me dat soms ook wel eens af, vooral als ik mijn teksten zit te leren – want eerlijk toegegeven – dat vind ikzelf niet het leukste gedeelte van het vak. Maar het is wel essentieel, en hoort erbij, dus doe ik het gedwee.

 

Maar waarom is acteren nou leuk? Ik hou van het vertellen van verhalen. Om mensen te entertainen met mooie verhalen. Om ze te laten lachen, of aan het denken te zetten, of gewoon omdat het een mooi verhaal is wat ik graag wil delen. Het brengen van een mooi verhaal is een van leukste dingen die er is. En anders dan het voorlezen van een verhaal uit een boek, of rond het kampvuur uit je eigen herinnering, is een verhaal vertellen in het theater, het beleven van binnen uit, het vertellen van het verhaal door er volledig in te zitten, uit te beelden, in te leven in de personages die het verhaal vormen.

 

Als acteur vul je de rol in zoals deze door jou, de regisseur en natuurlijk de schrijver wordt vormgegeven. Als onderdeel van het verhaal. Je vertelt het verhaal met elkaar zo ‘echt’ mogelijk, zo natuurgetrouw, zodat het publiek de connectie kan maken tussen wat hij ziet en wat hij beleeft. Het is het overbrengen van de emoties die we in het verhaal ervaren. Het overbrengen van die emoties naar het publiek zodat zij voelen wat wij voelen. Het vertellen van een verhaal.

 

Een verhaal goed vertellen lukt als je die connectie kunt maken. Als cast, als acteur, de connectie kunt maken naar je publiek. Die meeleeft met de personages, die ‘in’ het verhaal gezogen is, en die die connectie ook voelt. Je herkent het vast zelf wel. Dat je zo in het verhaal opgegaan bent, dat je de tijd vergeten bent, en helemaal bent opgenomen in de belevenissen, de humor, de spanning van een verhaal.

 

Het vertellen van het verhaal; het maken van deze connectie, tussen jouzelf als acteur en de zaal met al haar publiek. Dát is wat acteren zo leuk maakt.

 

Maurice

Maurice Zondag is al meer dan 15 jaar gedreven amateur acteur en heeft in vele mooie producties meegespeeld. Hij is tevens voorzitter van de vereniging en kan op deze manier zijn passie voor theater nog beter invulling geven.Wil je kaarten bestellen voor onze voorstelling op 18 mei aanstaande?

Eén reactie

  1. Dat maakt het ook zo leuk om naar een toneelstuk te gaan. De verhalen,de emoties,de passies,
    die komen er op het toneel zo goed uitvooal als de acteurs de passie hebben. het is intimer dan een film en je voelt je er meer bij betrokken.

Reacties zijn gesloten.