Hoewel iedereen lekker in het vliegtuig zit naar een exotisch oord, zijn slaapzak uitrolt in de tent of gewoon op het strand ligt te chillen met een lekkere cocktail en van het zomerse weer geniet heeft ons groepje misdadigers zich gisteravond weer in het zweet gewerkt. Letterlijk, want ook in onze repetitieruimte was het zeer warm. Gelukkig wordt er nog niet met kostuum aan gerepeteerd want aangezien de setting van ‘De onverwachte gast’ zich afspeelt in november zouden de acteurs dan uit hun warme wintertrui drijven.

Het leven van een (amateur) acteur is zwaar. Waar iedereen vakantie viert zijn wij onze teksten uit ons hoofd aan het leren. Waar anderen ’s avonds met een biertje op een terrasje zitten moeten wij ons in de vrije uren nog eens uitsloven en en aanwijzingen opvolgen. En waar anderen een heerlijk zomerijsje halen ontdekken wij dat zelfs de wijn in de koelkast van onze repetitieruimte verdampt is.

Ondanks deze kleine bezwaren is een toneelvoorstelling in elkaar zetten een enorm gezellige, leuke en actieve bezigheid waar je veel energie uit haalt. En natuurlijk is er ook genoeg tijd om sociaal te zijn en gezellig wat te drinken. Ook in de vakantie, want wij doen niet aan een zomerstop. En ook wanneer je geen rol hebt is er nog genoeg te doen.

Ondanks dat ik in dit stuk geen rol heb, heb ik wel een taak. Een geheel nieuwe uitdaging want op het moment dat ik besloot te gaan spelen bij TiG had ik wel een idee wat acteren in hield, ik heb immers genoeg films gezien en ben ook wel eens naar het theater gegaan. Waar ik geen rekening mee had gehouden was het feit dat iemand ook zaken moet regelen om er voor te zorgen dat iedereen al de benodigde attributen ook daadwerkelijk heeft op het moment dat ze het toneel op lopen. Dat de gehele setting bij het verhaal past en iemand ook daadwerkelijk zijn koffertje bij zich heeft als de acteur deze op het podium moet openen. Ik had er niet bij stil gestaan dat iemand er voor moet zorgen dat de benodigde spullen er ook daadwerkelijk zijn. Voor mij zal deze periode dus een leerproces worden in een tak waar ik voor ik bij TiG kwam nog niets eens van had bedacht dat deze bestond. Ik zal ontdekken hoe het is om inspiciënt te zijn.