IMG_5862

3 oktober is altijd een groot feest in het Leidse. Er is van alles te doen, vertier voor jong en oud. Het is een echt Leids feest, dat ook veel bezoekers van buiten trekt. Zelf vond ik het altijd een beetje te massaal, ik ben dan ook niet afkomstig uit Leiden. Maar zoals zovelen, voor de studie hier neergestreken en daarna blijven hangen. Ik had dus altijd een beetje moeite met het leuk vinden van drie oktober totdat ik vorig jaar de kans kreeg om met mijn toneelgroep Tot Ieders Genoegen mee te doen aan de grote optocht op de dag zelf. Wat was dat leuk!

Tot Ieders Genoegen doet al zo’n 15 jaar mee aan de grote optocht en heeft in al die jaren verschillende thema’s verbeeld. Zo waren ze een keer verkleed als de figuren uit Alice in Wonderland, deden ze mee als vertolkers van de Postcode Loterij, waarbij het publiek helaas steeds net niet won. En dan natuurlijk vorig jaar, als de ‘Pirates of the Carribean’. We hadden een prachtige wagen, die helemaal tot piratenschip was omgebouwd en daarmee reden we door de straten van Leiden. En we liepen natuurlijk, in de buurt van het schip. Onze voorzitter, Maurice Zondag, trok, verkleed als kapitein Jack Sparrow, veel bekijks. Het publiek ging dan ook graag met hem op de foto. Ook de boot werd uitgebreid bewonderd.

Ik weet niet of veel mensen in het publiek de link legden met ons Man Bijt Hond-avontuur, waarmee we in het begin van 2014 een heel leuk filmpje opnamen van een scène uit de film ‘The Pirates of the Caribbean’. We waren te zien in de uitzending van Man Bijt Hond en op een speciaal Oscar-gala, kreeg Maurice de Oscar voor beste acteur. Zijn talent voor acteren kon hij dus op 3 oktober 2014 weer inzetten om het publiek te vermaken als Jack Sparrow.

Mijn karakter was iets minder goed te herkennen, ik speelde Elizabeth, maar daarom had ik er niet minder plezier in. Op de boot, of op straat, ik vermaakte me prima met al die vrolijke mensen aan de kant. Het is een hele andere manier van toneelspelen. Er is sprake van direct contact met je publiek en dat is heel iets anders dan in de schouwburg spelen. Er wordt een beroep gedaan op je improvisatievermogen en je wordt geacht de mensen te vermaken.

Ik heb er vertrouwen in dat we ook dit jaar weer een hele leuke act gaan neerzetten tijdens de grote optocht. Aan alle mensen achter de schermen zal het niet liggen, die zetten zich met man en macht in om van de optocht een geweldige happening te maken. En de mensen die schitteren in de optocht, doen ook hun uiterste best om het voor u weer bijzonder te maken. Wat wij precies gaan doen houd ik nog even geheim, komt u vooral kijken en laat u verbazen, verwonderen en vermaken!

Namens mijzelf en heel Tot Ieders Genoegen, hele fijne 3 oktoberfeesten toegewenst!!