Geschreven door Jeske Visser

Wat gebeurt er als een koor en een toneelvereniging de handen in één slaan?
Er ontstaat een bijzondere mix van talent en een bijzondere samenwerking met eveneens bijzonder leuke mensen!

Net als met koken begin je bij de basis. Je gooit een paar ingrediënten bij elkaar en wanneer je je braaf houdt aan de voorschriften van het kookboek haal je aan het einde van de dag een lekker gerecht uit de oven! Tenminste daar ga je dan vanuit.. toch?
Maar soms pakt experimenteren veel beter uit. Voeg eens een ander ingrediënt toe aan jouw vaste recept en je zult zien dat het resultaat verassend wordt!

Wij hadden een paar ingrediënten. Te noemen: een onstuimig weertje, een A Capella koor: Close to harmony, met een bestaand repertoire aan liedjes. Een toneelvereniging: Tot Ieders Genoegen, met dit keer een bijzonder eigenwijze regisseuse die zich het liefste aan haar eigen geschreven scenario vasthield… En een opdracht vanuit het Leids Amateur Kunst Festival (LAF):
De opdracht was: “Ga eens een samenwerkingsverband aan met een andere kunstdiscipline en laat jullie inspireren door De Stijl periode”.. Oké, dat moest toch lukken?

Nadat wij elkaar als groep gevonden hadden begon het grote loslaten. Onze oude recepten moesten de prullenbak in en samen schreven we beetje voor beetje een nieuw recept.
Nadat de mensen van het koor losgetrokken waren van hun tekst en de regisseuse zich vol vertrouwen overgaf aan een spontaan beloop en ontstaan van een nieuw theaterstuk begon onze taart in de over te rijzen.

Het werd een toneelstuk zonder tekst maar met ondersteuning door zang. Een stuk over twee militairen die worden uitgezonden naar een oorlogsgebied. En hun strijd tussen heldhaftigheid en emoties..

Het kookboek het raam uit gooien en experimenteren met de ingrediënten bleek te werken.
Het leidde tot een lente en zomer vol gezellige repetities, een geweldige uitvoering in het Scheltema complex en natuurlijk voor het LAF in de prachtige spiegeltent!

En het resultaat … dat smaakte naar meer!

Close2 Harmony en Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen.