Pirates_sceneAfgelopen zaterdag vonden de opnames plaats van de 1 minuut durende scene die de Leidse toneelvereniging Tot Ieders Genoegen (TIG voor intimi) heeft gespeeld ter gelegenheid van de eerste en mogelijk jaarlijks terugkerende ‘Man bijt hond Oscars’. De leden van de amateurtoneelvereniging, die normaal gesproken twee keer per jaar komedies en blijspelen vertolkt in de leidse schouwburg, mochten nu op de filmset compleet uit hun comfortzone treden en de epische Disney klassieker Pirates of the Caribbean op hun eigen wijze vertolken.

 

Hierbij hebben zij medewerking gekregen van De Meelfabriek, die recent nog haar deuren opende voor de BNN serie Startup. Nu was het de beurt aan de spelers van TIG en de crew van het sympathieke NCRV programma Man bijt hond. Met een bescheiden ploeg van 7 acteurs en 9 crewleden mocht deze unieke samenwerking trachten de miljoenenproductie van deze spannende avonturenfilm, die afgeleid is van de bekende attractie uit de wereldwijde Disney parken, op een vergelijkbare en geloofwaardige manier neer te zetten.

 

Voor de aankleding van de acteurs werd direct contact opgenomen met het enige bedrijf in Leiden die dit waar kon maken. De firma Hoppezak, die bekend staat om zijn grootste verkleedkoffer van Leiden e.o. en ook de prachtige kostuums tijdens de jaarlijkse Grote 3 October optocht verzorgd. TIG en Hoppezak werken al vaker samen, al is dit wel een van de grootste producties geweest die ze samen hebben kunnen uitvoeren. Dankzij de prachtige kostuums en ondersteuning bij de grime werden de amateur acteurs als look-a-likes van Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley omgetoverd, waarbij de rol van Orlando Bloom (die van schermheld Wil Turner) zelfs werd vertolkt door een vrouw, Hester van Deutekom. Voor Daphne Thijsse was het haar acteerdebuut voor TIG sinds haar komst bij de vereniging vorige maand. Oudgediende Maurice Zondag mocht de onvergetelijke rol van Johnny Depp als Jack Sparrow op zich nemen. Ook Gerard Bik, geen onbekende voor de TIG bezoekers, was van de partij als de schurkpiraat Barbosa. De familie Boorsma was ook goed vertegenwoordigd door broer en zus Tjerk en Jeske. Jeske, natuurlijk ook een bekende bij TIG, had haar broer zover gekregen mee te willen doen als piraat. Daarnaast had zij samen met Marleen den Hoed de regie in handen. Ilse Buikstra tenslotte mocht in de huid kruipen van een de afschrikwekkende en vervloekte piraten uit de film.

 

Zonder noemenswaardig budget moest er dus een geloofwaardige Pirates film gemaakt worden. Door de vele uren voorbereiding van cast en crew van zowel TIG als Man bijt hond, de monumentale locatie van de Meelfabriek, de schitterende aankleding van Hoppezak en een bijna 12 uur lange opnamedag zullen ze hoge ogen gooien bij de verkiezing die vanaf de 17e dagelijks wordt uitgezonden bij het NCRV programma op Nederland 2 om 18.55 uur. Ook zijn alle andere scenes van de 4 overige toneelverenigingen uit het hele land te zien op de website http://www.manbijthond.nl/fragmenten/scene-pirates-caribbean , waar ook gestemd kan worden door het kijkend publiek. Maar ónze voorkeur gaat natuurlijk uit naar de vertolking van onze Leidse acteurs en actrices. Stemmen kan tot en met 28 februari via deze link , ze staan in de rechter kolom. De bewuste scene zal op 21 februari worden uitgezonden. De winnaars van de 4 verschillende Oscars zullen op maandag 3 maart via een speciale gala uitzending van Man bijt hond bekend worden gemaakt.