In de zomermaanden gaat TIG heldhaftig door met repeteren. 1 juli 2015 is de nieuwe repetitieperiode ingeluid. We begonnen met het lezen van het nieuwe stuk. Zoals jullie allemaal wel weten, brengt TIG in november een nieuwe ‘Familie Bruinsma in de Bocht’ op de planken. Hierin zien we oudgedienden, maar ook nieuwe spelers doen hun intrede.

Tijdens het lezen van het stuk, hebben we al heel wat afgelachen. De leden van de familie Bruinsma hadden de lachers op hun hand met hun: “Bemoei je er niet mee, Truus” en “Ja, Sjef”. Maar ook om de andere rollen werd hartelijk gelachen. Ik ga het hoe en waarom hier niet tot in detail uitleggen, ik zou zeggen, kom zelf maar kijken en lachen in november!

Persoonlijk vind ik het erg leuk om een nieuw stuk met z’n allen te lezen. We zitten dan rondom een grote tafel, ieder met zijn boekje in de hand, en ieder leest de tekst die bij zijn/haar rol staat. Tijdens de eerste lezing op 1 juli gingen velen al gelijk zo op in hun rol dat het meer zittend acteren werd dan lezen. Dit was heel leuk om te zien. Tijdens de tweede repetitie was het de bedoeling dat we lazen met intonatie. Daarmee werd bedoeld: lezen alsof je al op het toneel stond. Ik zei daarbij zo enthousiast mijn eerste tekst, dat ik voor die overdrijving door de regisseur even werd teruggefloten.

Tijdens die tweede repetitie kwam al goed naar voren wie zich al heel goed in zijn rol kan inleven en wie daarin nog een beetje zoekende is. We werden ook door de regie gevraagd welk dier we bij onze rol vinden passen. Bijna iedereen kon wel een dier opnoemen. Diegene die geen dier bij zijn rol kon vinden, had wat meer over de rol nagedacht en had er een biografie bij geschreven. Waarom nou een dier bij een rol bedenken? De regisseur legt het uit: “Als je op het podium staat en je weet het even niet meer, kun je terugdenken aan dat dier en kun je dus op die manier weer terugkomen in je rol.” Het was een leuke opdracht om een dier te bedenken bij mijn rol. En ook verrassend om te zien welke dieren anderen hadden bedacht bij hun rol.

DSC02656

De derde repetitie was even flink zoeken. Iedereen moet wennen aan het nieuwe decor. Waar gaat iedereen staan, is ook een vraag die beantwoord dient te worden. Maar de regie let goed op en samen maken we er iets moois van. In deze derde repetitie werd het eerste bedrijf gezet. Iedereen krijgt zijn plekje en we spelen nog uit de boekjes. Het is een grappig gezicht om iedereen met die boekjes in de hand op het toneel te zien staan. De regie geeft aanwijzingen en in samenspraak met de acteurs wordt hier en daar wat aangepast. Ook worden er kleine aanpassingen in de tekst doorgevoerd. Ook tijdens deze derde repetitie werd er weer veel gelachen. U ziet, we bereiden met veel plezier een stuk voor u voor waar u in november weer om kunt komen lachen!

 

Eén reactie

  1. Weer een erg leuk stukje! zo lees je maar weer eens wat er allemaal gebeurt tijdens die geheimzinnige reppetities. beestachtig goed (grapje).

Reacties zijn gesloten.