De periode tussen twee stukken in bij TIG kenmerkt zich door relatieve rust. Maar wie denkt dat wij stil zitten en achteroverleunen, die heeft het mis. Woensdagavond is en blijft dé TIG avond. Tot nu toe zijn die na de laatste voorstelling gevuld met een etentje en de videoavond. Verder is het bestuur met de leescommissie samengekomen voor het uitkiezen van het nieuwe stuk. Ook houdt het bestuur vergadering en zal er, vóórdat de repetities van het nieuwe stuk zullen gaan beginnen, nog een algemene ledenvergadering plaatsvinden.

Het etentje in restaurant Verboden Toegang was een groot succes. Nog nagenietend van ons spel in de Schouwburg, kwamen wij samen om te genieten van het heerlijke menu dat het restaurant voor ons had samengesteld. Na het eten werd er nog een ronde drankjes besteld en spraken wij het stuk nog eens na.

De videoavond verliep ook zeer gemoedelijk. Het is leuk om het stuk in zijn geheel weer eens terug te zien. Het decor, de meubels en de aankleding zijn op de videobeelden goed te zien. Zoals altijd weer uitstekend verzorgd, door Jaap, onze vaste cameraman.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de leukste avond van de periode tussen twee stukken in ; de improvisatieavond! Ruim een week geleden was het zover, we waren allen van harte uitgenodigd om mee te doen aan de diverse improvisatiespellen die onze voorzitter, Maurice Zondag, voor ons in petto had.

Twee keer per jaar organiseert TIG een improvisatieavond. Dat is een avond waarop één of twee personen een aantal improvisatiespellen voorbereidt, die de rest van de groep met elkaar gaat spelen. Het is een beetje vergelijkbaar met de Lama’s . Het zijn altijd hele leuke avonden.

De laatste improvisatieavond dus. We begonnen met het ‘zitten in een cirkel’. Iedereen moest in een cirkel gaan staan, dicht naast elkaar. Toen draaiden we een kwartslag naar links. Toen moesten we nog dichter bij elkaar komen. Vervolgens was de opdracht om te gaan zitten. Iedereen zat dus op de schoot van degene achter zich. Dit was een hele interessante gewaarwording.

Het alfabet spel. Een dubbele rij. De twee voorsten gaan in gesprek met elkaar. Iedere opmerking moet beginnen met een letter van het alfabet in de juiste volgorde. Dus nummer 1 begint met “Ach, heb je het al gehoord?” en nummer twee met “Ben ik daarmee bekend?” Het hoeven niet per sé vragen te zijn, men mag als derde ook zeggen: “Chocolade, dat vind ik lekker!” Als je het niet weet, of het duurt te lang, dan ben je af, en moet je weer achteraan sluiten in de rij. Het was interessant om te zien wat voor een soort gesprekken zich ontvouwden in de loop van het spel.

Het spel van de vragen stellen. We stonden in twee rijen naast elkaar. De voorsten van de rij gingen steeds in dialoog met elkaar. Maar die dialoog mocht alleen bestaan uit vragen! De één stelt een vraag en de ander moet daarop weer reageren met een vraag. Dit gaf hilariteit alom, want het is nog best wel moeilijk.

Verder speelden we nog de vertaler, het moordspel, karakterwissel en klik-klak. Na de pauze, die wat langer duurde dan gebruikelijk, speelden we een scène met een attribuut. Ieder moest één voor één opkomen en hetzelfde attribuut gebruiken op een andere manier. Het bijzondere van dit spel was dus dat je de scène in je eentje speelde, ten overstaan van de rest van de groep. Het attribuut was een stuk hout, waar de een een afdakje van maakte, de ander een vensterbank en weer een ander een prachtige vaas. Dit spel was een leuke uitdaging.

De improvisatieavonden zijn altijd een leuke afwisseling op de gewone repetities. Je leert je medespelers eens van een heel andere kant kennen en je wordt zelf ook uitgedaagd. Een traditie, die we, wat mij betreft, binnen TIG, in ere mogen blijven houden!