De eerste repetities hebben we al weer gehad. Wat gaat dat snel zeg. Nog drie maanden en vijf dagen tot mijn grote debuut. Ben ik al zenuwachtig? Nee, pas als het mooier weer wordt zal ik het idee krijgen dat we met sneltreinvaart richting mei gaan. Zijn we er al klaar voor? Ook niet, maar we zijn hard op weg! Het eerste bedrijf gaat al volledig uit het hoofd en we zijn er klaar voor om het tweede bedrijf te gaan zetten.

Een bedrijf zetten? Wat is dat nu? hoor ik je denken. Dat dacht ik de eerste keer dus ook, maar dat werd me al snel duidelijk. De eerste keer dat een bedrijf wordt gespeeld gebruikt iedereen daar natuurlijk nog het boekje bij (op een enkele persoon met het geheugen van een olifant na, verschil moet er zijn). Op die manier maak je een begin met elkaar door bekend te worden met de tekst. Daarbij gaan we globaal kijken naar welke handelingen er bij welke tekst horen, wie waar moet staan en aan welke kant iemand op komt. De basis van het stuk is dan neer gezet. Als dat is gedaan en bij iedereen een beetje natuurlijk is ingesleten gaan we verder: De tekst moet uit het hoofd. Zo kan op een meer natuurlijke wijze gespeeld worden. Iedereen kent de tekst, weet wanneer hij waar moet staan en welke voorwerpen wanneer en waar vandaan moeten worden gepakt. De essentie van een toneelstuk is er dan. Maar de komedie die wij in mei zullen opvoeren zou niet grappig zijn als we het hier bij zouden laten. Er moet natuurlijk gewerkt worden aan articulatie, intonatie en timing. Pas dan kunnen we tevreden zeggen dat we er klaar voor zijn.

Om dit allemaal zo voor het eerst mee te maken is super interessant. Vanuit het niets bouwen we met zijn allen iets op. Ons eigen project dat steeds een beetje mooier, soepeler en grappiger wordt. Vanuit de kinderschoenen opgegroeid tot een volwaardige productie. Top om iedere week te zien hoe het groeit.

En hoe doe ik het? Als onervaren actrice? Niet slecht. Bij repetitie één kende ik al het complete eerste en tweede bedrijf uit mijn hoofd. Niet slecht voor een nieuweling hoor ik je denken. Dat dacht ik ook. Wat ik daar misschien wel bij moet vertellen is dat ik tot het derde bedrijf geen tekst heb, dus erg uitdagend was het eigenlijk niet. Voorlopig houd ik me dus vooral bezig met anderen spelende leden helpen met hun tekst, hun spel en het leren hoe een productie tot stand komt. Ik zal me de komende weken dus nog even in moeten houden, maar als ik straks eenmaal mijn eerste zinnen zal voordragen zal dat met zoveel overtuiging en energie gaan dat iedereen achterover van zijn stoel zal vallen. Dat is in ieder geval hoe ik hoop dat het gaat, hoe ik het er echt van af ga brengen zal nog een paar weken geheim blijven, voor jullie, maar ook voor mij. Nu eerst op naar het zetten van bedrijf nummer twee!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.