Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Mijn partner en ik hebben er zelfs een grapje van gemaakt om het op de gekste momenten te roepen: Koos Eekfeen keek door ’t rood kerkraam, maar krek door ’t rood keek neef Kees ook. Zo zitten wij dus regelmatig op de fiets deze zin op te ratelen. Als je toevallig voorbij twee halve gare die vreemde zinnen naar elkaar roepen bent gefietst, ja, dat waren wij dus. Maar wie zijn die Koos Eekfeen en zijn neef?

Wie het zijn, daar zal ik nooit achter komen. Wel weet ik dat de palindroom, een woord of zien die je, wanneer je hem achterstevoren leest precies het zelfde is, ‘Koos Eekfeen keek door ’t rood kerkraam, maar krek door ’t rood keek neef Kees ook’ een vrij lastige zin is om goed duidelijk uit te spreken. En daar gaat het ook om. Articulatie. Want straks als we in de schouwburg staan moeten we natuurlijk allemaal wel verstaanbaar zijn. Ook voor alle mensen achterin op het balkon (ja, ik ga er vanuit dat de zaal is uitverkocht en dat we helaas sommige mensen zelfs moeten teleurstellen omdat er geen kaarten meer zijn). Hiertoe is het belangrijk duidelijk te spreken, goed verstaanbaar te zijn en een regelmatige ademhaling te hebben, zodat iedere zin, ieder woord, iedere letter goed kan worden verstaan en de grappen uit de hilarische komedie die we gaan opvoeren ook daadwerkelijk overkomen. Niet alleen in lichaamstaal, maar ook in spreektaal. Want toneelspelen mag je dan wel met je hele lichaam doen, en gezichtsuitdrukkingen mogen dan wel universeel zijn, het opvoeren van een stuk helemaal zonder tekst is enorm moeilijk. Mijn respect voor alle mime spelers.

Nu hoeven we gelukkig niet iedere week over woorden van Koos Eekfeen te struikelen. Naast stemoefeningen doen we ook ademhalingsoefeningen, leren we geaard te staan waardoor je niet zomaar omvalt en kunnen we relaxt op het podium staan. Allemaal stukjes die bij het toneelspelen horen, die je moet leren, zonder dat je ook maar één zin uit één scene hebt voorgedragen. Toneel spelen gaat niet zomaar vanzelf, maar we worden goed klaargestoomd om tot het uiterste te gaan in de repetities, en straks op de planken.