Op het moment dat ik dit schrijf, is het nog 4 dagen voor de uitvoering. Aanstaande maandag staan we weer in de Schouwburg. Dat blijft altijd een mooi moment. Het moment dat je na een half jaar weer binnen loopt via de artiesteningang, waar je via een lange gang achter op het toneel uitkomt, en iedereen druk is met de voorbereiding voor de avond.

 

Gisteren hebben we de laatste repetitie gehad in onze repetitieruimte waar we nog met geïmproviseerd decor en attributen werkten. Maandag is het hele plaatje compleet. Waar we maanden aan gewerkt hebben met zijn allen, kent maandag zijn afronding. Een heel project, waar ongelofelijk veel organisatiewerk bij komt kijken en waar het meeste werk wordt uitgevoerd door onze regisseur Anthon van der Meijden. Het uitkiezen en regelen van het decor, de meubels, afspraken met de Schouwburg, het licht- en geluidsplan, veel van het werk wat je vaak als ‘normaal’ beschouwd dat het er ten tijde van de uitvoering allemaal is. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Zijn invulling van deze rol is wellicht de meest ingrijpende en veeleisende van allemaal.

 

Natuurlijk, de acteurs staan in de spotlight en die moeten het op het ‘moment suprême’ doen. Maar de regisseur heeft wel alle voorwaarden gecreëerd om het te kúnnen doen. Want hij is ook onze coach, ons baken waar we ons aan vast houden. Hij overziet het geheel en stuurt ons aan gedurende de gehele repetitieperiode. Zodat het toneelstuk, wat tot dan alleen maar op papier bestond, tot leven komt in een complete theaterervaring, voor u. En dat is niet niks.

 

Baby-Bird-Learning-to-Fly1-251x300Het moeilijkste voor hem, is wellicht nog wel de maandagavond zelf. Want tot nu toe had hij grip op de zaak en kon hij ingrijpen of bijsturen als het niet ging zoals hij voor ogen had. Nu moet hij loslaten. Als een moedervogel die zijn jonkies het nest uit stuurt in de hoop dat ze de vleugels weten uit te slaan en naar grote hoogte weten te stijgen. Hij laat los, en laat ons gaan, er op vertrouwend dat hij er alles aan heeft gedaan om ons daar te krijgen wat we nodig hadden om u een fantastische avond te laten beleven.

 

Toen ik gisteren naar huis reed, moest ik denken aan zijn woorden na die laatste repetitie. Hij was tevreden en had vertrouwen in ons. Hij was dankbaar voor de afgelopen periode waarin we met elkaar weer een geweldige tijd hebben gehad, lol hebben gemaakt en met passie aan onze hobby hebben gewerkt. Het was tot ieders genoegen.

 

Vanaf deze plek dank ik hem namens de gehele cast dan ook voor zijn onuitputbare energie, inzicht en leiderschap. En staan wij met vertrouwen op het podium maandag om onze vleugels uit te slaan. Om onszelf naar grote hoogte te stuwen en hem trots uw applaus in ontvangst te laten nemen aan het einde van de avond. Een applaus wat hij absoluut verdiend heeft!

 

Maurice

Maurice Zondag is al meer dan 15 jaar gedreven amateur acteur en heeft in vele mooie producties meegespeeld. Hij is tevens voorzitter van de vereniging en kan op deze manier zijn passie voor theater nog beter invulling geven.Wil je kaarten bestellen voor onze voorstelling op 18 mei aanstaande?