FullSizeRender (1)Elk jaar voeren we twee voorstellingen op in de Leidse Schouwburg. Dat weet u. Eind mei en eind november. Al jaren doen we dat. Eén avond per keer. Maanden werk als voorbereiding, om één avond te stralen, voor u. En ik kan u zeggen, er niets zo leuk om dat te mogen doen. Om die ene avond in de Schouwburg te spelen voor zo’n mooi publiek als u, is een van de leukste dingen om te doen!

 

Vaak wordt ons de vraag gesteld of we het niet jammer vinden dat we het maar één keer kunnen spelen. Het zou toch veel leuker zijn om al dat voorbereidend werk meerdere avonden tentoon te stellen?

 

Ja, uiteraard. Maar de enige manier om het vaker te kunnen spelen, is wanneer we het zouden opvoeren in een zaal die kleiner is dan die van de Schouwburg. Dan kunt u op verschillende avonden naar ons komen kijken in een kleiner theater of omgebouwde gymzaal. En niets ten nadeel van de toneelgroepen die daar voor kiezen, vaker spelen weegt voor ons op geen enkele manier op tegen het spelen voor u in de Schouwburg! Dus ja, we willen vaker spelen, maar alleen als dat vaker in de Schouwburg mag zijn!

 

Er is iets magisch aan de Schouwburg. En dat heeft alles met de sfeer en geschiedenis te maken. Het is hét podium van Leiden. Alle grote artiesten hebben hun werk op dit podium tentoon gesteld. Eeuwen lang. Sinds 1 oktober 1705 om precies te zijn. Ruim 300 jaar lang wordt de Leidenaar getrakteerd op een mooie beleving tijdens een avond uit. En die sfeer, die geschiedenis, voel je als je binnenkomt in de Schouwburg. Je ruikt de geschiedenis in de lucht, en voelt de energie van al die artiesten die ons voor gegaan zijn.

 

Hoe anders kan het, dat wij ons enorm trots voelen dat wij, als een van de oudste Leidse toneelverenigingen, nu nog steeds, elk half jaar weer, u een beleving tijdens een avond uit mogen geven? Als Leidenaren op te mogen treden voor onze stadsgenoten, in deze omgeving waar 3 eeuwen lang al theater wordt gemaakt, dat geeft je bijna een nietig en nederig gevoel. Een gevoel wat ons sterkt in ons spel, wat u diep van binnen aan ons geeft wanneer we weer zien dat de hele zaal vol zit met theater liefhebbers. Als het doek open gaat en je ziet al die honderden gezichten in de zaal, in spanning en afwachting wat komen gaat, krijgen wij vleugels. Door u, het publiek, het theater, de geschiedenis van ons en van het theater.

 

Elke keer als het doek voor het laatst dicht glijd en u ons beloont met uw, vaak zelfs staande, ovatie, krijg ik kippenvel. Voel ik mij nederig en trots. Dat wij als Leidenaren, als cast en crew van uw toneelvereniging, u in het mooiste theater van Leiden en omstreken weer een avond hebben mogen meenemen op onze toneelavonturen! Daar hoeven we het niet vaker voor op te voeren, die ene avond is de beloning voor al het voorgaande werk. In elke vorm denkbaar!

 

Maurice

 

Maurice Zondag is al meer dan 15 jaar gedreven amateur acteur en heeft in vele mooie producties meegespeeld. Hij is tevens voorzitter van de vereniging en kan op deze manier zijn passie voor theater nog beter invulling geven. Kijk hier voor een overzicht van alle andere leden. Abonneer je op onze nieuwsbrief en mis niets meer!