Geschreven door: Jeske Visser-Boorsma

Stel je eens voor:
Je zit in een saaie vergadering en eigenlijk interesseert het je weinig wat er gezegd wordt. Je droomt wat weg over de dingen die je nog moet doen vandaag en juist op dat moment hoor je je naam. “Goh … wat vind jij daar eigenlijk van?”
Op dat moment gebeurt er in heel korte tijd een heleboel in je hoofd. Er wordt een beroep gedaan op je creativiteit en improvisatie vermogen.

Stel je eens voor:
Je geeft een lezing en juist op het moment dat je wilt gaan beginnen ontdek je dat je de verkeerde papieren hebt meegenomen. Je voelt je wangen gloeien en voelt lichtelijk paniek opkomen. Op dat moment zal je op jezelf moeten vertrouwen, je hulpmiddelen los moeten laten en … improviseren dus!

Stel je voor:
Je hebt maanden gerepeteerd aan een toneelstuk. De dag van de uitvoering is aangebroken. Je komt het toneel op met een bonzend hart en zweethanden en hoort je tegenspeler zijn tekst zeggen. Vervolgens wordt het stil… jouw beurt.. je doet je mond open om je tekst te zeggen maar … niks.. zwart.. je hoort de stilte om je heen en ook in je hoofd is het stil. De welbekende black out! Op dat moment kan je wel door de grond zakken en het moment lijkt eeuwig te duren. Je hoopt dat je tegenspeler of de souffleuze je zult “redden”. Waarschijnlijk gebeurt dit ook en loopt het stuk vervolgens gewoon weer door, maar hoeveel fijner zou het zijn als je op dat moment niet in paniek zou raken en op jezelf en op je improvisatie vermogen kon vertrouwen?

Improviseren kun je leren!

Dat is ook precies de reden waarom we bij TIG elke half jaar een improvisatie avond organiseren. En een bijkomend voordeel is dat het een enorm leuke vorm van theater maken is en daarom steevast veel gelachen wordt op deze avonden.

Afgelopen woensdag avond zijn we weer met z’n allen uit onze comfortzone gestapt om onszelf en toneel collega’s weer dingen te laten zien waarvan je misschien niet wist dat je het in je had.
Enorm leuk om te zien hoe iedereen steeds weer boven zichzelf uitstijgt!

Laat de volgende black out maar komen.. of toch niet? 😉