Mei ligt achter ons, juli is alweer aangebroken. En dat betekent dat het de hoogste tijd is om te beginnen met repeteren voor het nieuwe stuk. Het stuk is gekozen door de leescommissie en vorige week woensdag is op de ledenvergadering bekend gemaakt welk stuk we in november op de planken gaan zetten. Maar nog spannender dan de bekendmaking van welk stuk het gaat worden, is de vraag: wat zal deze keer mijn bijdrage zijn? Mag ik spelen of ben ik achter de schermen hard nodig? Dat kregen alle leden dus vorige week te horen.

Voor mij was het een beetje anders deze keer. Ik was namelijk van tevoren al gevraagd of dat ik 2e regisseur wilde worden. Dat zag ik wel zitten, en dus ben ik samen met Anton de ‘baas’ over het stuk. Deze keer mag ik aan de andere kant van de tafel zitten tijdens de repetities. En dan ziet zo’n stuk er ineens heel anders uit. Gisteren hebben we de leesrepetitie gehad. Dat betekent dat we met de hele cast het stuk doorlezen, waarbij iedereen  zijn of haar eigen rol leest. Maar ik heb nu natuurlijk niet de rol van een actrice. Het is deze keer mijn taak om het overzicht te houden en te zorgen dat iedereen zijn of haar plekje in het geheel zo goed mogelijk weet in te vullen. En dat leest toch wel even anders. Nu ligt de focus niet op één rol, de rol die je zelf speelt. Nu moet je alle personages in de gaten houden!

Volgende week beginnen we echt met repeteren. We bootsen na hoe het toneel er uiteindelijk in de Schouwburg uit komt te zien de acteurs en actrices betreden voor het eerst het toneel. En nu mag ik dus mede bepalen waar ze horen te staan en wanneer ze wat doen, hoe iets uitgesproken moet worden, hoe het stille spel vormgegeven gaat worden etc. etc. Spannend, want dat heb ik nooit eerder gedaan; normaal stond ik aan de andere kant en deed ik braaf wat mij gezegd werd. Nu moet ik dus dat inzicht en overzicht bewaren en dat weten over te brengen op de acteurs. Gelukkig sta ik er niet alleen voor, maar heb ik een zeer ervaren regisseur naast me zitten. En ik weet dat Anton ook vertrouwen in mij heeft. Ik weet dan ook zeker dat we met de hele cast, voor en achter de schermen, weer een spetterend stuk voor u weten klaar te stomen. Ik heb er nu al zin in!