Op vrijdag 29 maart hebben een drietal spelers van TIG met veel plezier gastlessen gegeven voor basisschool de Springplank. Op een voor ons bekende locatie namelijk de Leidse Schouwburg. 

Hieronder de belevenissen van twee van die “docenten “

Mogen wij een handtekening van u?

Diverse kinderen van de basisschool De Springplank kwamen, nadat ze een ontdekkingstocht door de Leidse Schouwburg hadden gemaakt, met deze vraag naar me toe. En ik voelde mij vereerd omdat zij mijn praatje over mijn grote hobby, toneelspelen, belangrijk genoeg vonden om het af te ronden met een handtekening. En het was leuk. Al die gespannen gezichtjes te zien. En direct kwam bij mij de gedachte op

“dit moeten we eigenlijk meer doen”.

Anthon van der Meijden

Gastlessen voor basisschool de Springplank

Op 29 maart jl. verzorgden Anthon, Ilse en ik gastlessen in de Leidse Schouwburg voor leerlingen van groep 7 en 8 van de Leidse basisschool de Springplank. Anthon vertelde over het toneelvak en Ilse en ik lieten de kinderen kennismaken met improvisatie-oefeningen. In totaal deden we 3 workshops van 25 minuten. We begonnen met een oefening emoties uitbeelden van zwak naar heel sterk in 5 stappen. We lieten de kinderen de basisemoties uitbeelden; blij, bang, boos en bedroefd. Bij stap 5 gingen ze helemaal los. Bij bang 5 kropen sommige kinderen onder de tafel!

Vervolgens deelden we de groep op in tweeën en ging ieder groepje hun eigen toneelstukje improviseren. Ilse begeleidde daarbij de ene groep en ik de andere. Ze lazen op hun kaartje een situatie en mochten daarbij zelf beslissen hoe het zou verlopen. De kinderen zaten vol ideeën maar bleken daarna op het toneel toch een beetje verlegen.

Maar verreweg alle kinderen deden goed mee en konden leuke toneelstukjes neerzetten. We hebben genoten van hun improvisatietalent. Van een onbewoond eiland tot de zolder van oma, er kwam van alles voorbij. Het viel me vooral op dat de jongens graag dieren speelden. Er was veel beweging en er werd veel gelachen.

Ik hoop dat we de leerlingen het plezier van het toneelspelen hebben kunnen meegeven!

Daphne