Beste vrouwen, dit is niet voor jullie. Ik moet even tegen de mannen praten. Dus ben je vrouw, lees dit niet! Nee echt niet. Voor je eigen bestwil, lees dit onderstaande niet.

Zijn ze weg?

Mooi.

Beste mannen van Leiden en omstreken. Ik moet even iets met jullie delen.

Stel je de volgende situatie eens voor. Je zit op een comfortabele bank, er is sfeerverlichting, en er zit een bloedmooie vrouw naast je. En nee, ze is niet je eigen vrouw of vriendin. Jullie kijken elkaar diep in de ogen, je bent zenuwachtig, je weet wat er gaat komen en toch is het spannend. Jullie komen steeds dichter bij elkaar, en dan vlak voor dat je haar lippen beroert, zie je vanuit je ooghoek je vrouw! Maar je trekt je er niets van aan en gaat toch voor de zoen!

Ooit zo iets meegemaakt? Nee? Ik wel. Vaak zat. De bank hadden we voor één dag geleend, de sfeerverlichting waren 12 sterke theater spots en die bloedmooie vrouw, met een flinke laag make-up door de grime was een mede acteur. En ik wist wat er ging komen, want dat stond in het script.

En de zoen stelt eigenlijk niets voor. Gewoon twee lippen die elkaar raken. En je vrouw? Die vind het prima. En die 299 andere mensen in de zaal ook. Het is gewoon toneelspel. Het overkomt alle acteurs. Een vreemde moeten zoenen. Als of het de gewoonste zaak van de wereld is. En eigenlijk is dat ook zo. Maar hoe vaak ik niet heb gehoord van vrienden (en vriendinnen) als ze zo’n scene hadden gezien “nu snap ik waarom jij toneel speelt!” En ja, ik kan niet ontkennen dat het vervelende scene’s zijn. Moeilijk, eng (zeker in het begin), raar, en spannend is het allemaal. Zeker als je bekeken wordt door zo’n grote zaal vol met mensen. Maar ja, het staat in het script. Voor ’t volk en vaderland dan maar! Nietwaar?

Ik heb al vaak geschreven hoe leuk het is om te acteren. De kick van het applaus, de spanning, de lol gedurende de repetities, het is gewoon een van de gaafste dingen om te doen! Dat zullen al mijn collega acteurs beamen. En niet alleen omdat je andere vrouwen mag zoenen. Het is slechts een van de elementen van het acteren, er is nog zoveel meer wat het elke keer weer een gave belevenis maakt!

Dus beste mannen van Leiden, meldt je aan! We hebben een oneerlijke verhouding tussen mannen en vrouwen in de vereniging. De vrouwen zijn ruim in de meerderheid! En daar kun jij wat aan veranderen. Kom eens langs bij een repetitie om zelf te ervaren hoe we te werk gaan en of dit acteren iets voor jou is. En twijfel je nog? Lees dan die ene alinea nog eens door. Neem contact met mij op en ik zal zorgen dat de thee of koffie voor je klaar staat.

En ben je vrouw en ben je toch doorgegaan met lezen, ik had al zo’n vermoeden dat je dat zou doen. Hetgeen hierboven staat geldt natuurlijk ook voor jou. Ja, alles wat hierboven staat. Dat acteren het leukste is wat je kunt doen! En dat we je er graag bij willen hebben! Dus vooruit, vul je gegevens in en neem contact met me op om eens langs te komen!

Je zult er geen spijt van krijgen!