Afgelopen maandag heeft u weer kunnen genieten van onze ‘voorstelling ‘Een vrouw moest verdwijnen’. Er komt heel wat bij kijken voordat zo’n voorstelling op de planken staat. In het stuk van vandaag neem ik u mee achter de schermen van de Leidse Schouwburg.

 

Het begint allemaal al om 10 uur ’s morgens. Dan komt het decor met de decorbouwers aan. Een grote vrachtwagen vol decorstukken, die allemaal gelost moeten worden. Daar zijn een aantal leden van de vereniging al bij aanwezig. Ook komt er een busje met meubelen. Alle decorstukken worden naar het toneel gebracht en het opbouwen begint.

Om 12 uur komen de acteurs één voor één binnengedruppeld. De dames van de schmink staan klaar!

Er zijn onder het toneel van de Leidse Schouwburg diverse kleedkamers, en één daarvan wordt ingericht als schminkkamer. Twee leden van de vereniging doen bij iedere productie de grime.

In de schminkkamer is het een gezellige boel, er wordt wat afgekletst en gelachen.

 

DSC02640

 

Om 13 uur zit een deel van de cast en crew te lunchen in de artiestenfoyer, een gezellige ruimte waar de artiesten voor en na de voorstelling en tijdens de pauze kunnen verblijven. Een gedeelte van hen is al gekleed en geschminkt.

 

DSC02638

 

Ik vraag één speler wat hij er van vindt, zo achter de schermen: “Heel leuk, dit is de tweede keer voor mij, de eerste keer was ik best wel zenuwachtig. Nu ben ik stukken minder zenuwachtig, omdat dit de tweede keer is dat ik speel en omdat ik een kleinere rol heb. Ik weet nu beter hoe het allemaal loopt. Het is ook een raar gevoel, want na vandaag is dit stuk ook weer afgesloten, we moeten in één keer alles laten zien. Maar ik geloof dat we er wel klaar voor zijn, we hebben er zo lang aan gewerkt.

Ik ben benieuwd wat het publiek ervan vindt en of ze nog gaan lachen, het is namelijk een serieus stuk.”

 

 

Om 14uur is het zover de generale repetitie! Vlak voor aanvang dreutelen acteurs en crew nog wat rond op het toneel. De laatste details van het decor worden besproken, daarin heeft de regisseur het laatste woord. De actrices bespreken met de regisseur nog even snel hoe en waar ze zich verkleden tijdens het stuk. De regisseur roept iedereen samen en dan gaan we van start.

 

DSC02645

 

Iedereen neemt zijn positie in, aan de juiste kant van het decor. De souffleuses in hun souffleusehokje, de regisseur achter het scherm waarop hij alles kan volgen wat er op het toneel gebeurt.

 

De generale repetitie verloopt een beetje rommelig, zoals gebruikelijk is. Tijdens de generale repetitie worden er foto’s gemaakt door de fotograaf Richard, die vertelt dat hij dat al weer zo’n tien jaar doet. Toentertijd speelde zijn dochter mee bij TIG en zo is hij bij hun terecht gekomen. Hij helpt de regisseur en spelers ook tijdens de generale repetitie, want hij geeft in de pauze aan of alles goed zichtbaar is vanuit de zaal.

 

Om 16.45uur is de generale repetitie afgelopen en is eenieder vrij om te gaan waar hij wil, mits hij/zij om 19uur weer terug is. Sommige mensen gaan naar huis, andere blijven in de buurt wat eten.

Om 19 uur vertellen sommigen hoe ze het ervaren hebben om geschminkt over straat te gaan.

In de schminkkamer worden de spelers bijgewerkt en daar treffen we ook Jaap, die al zeker wel een jaar of twintig voor TIG filmt. Hij filmt het toneelstuk zelf en achter de schermen. Het resultaat zet hij op DVD en dat kan dan bekeken worden op de altijd gezellige video avond, anderhalve week na de voorstelling. Hij vertelt dat hij via Ton Barnhoorn bij TIG terecht is gekomen, zij werkten voor hetzelfde bedrijf, waar hij ook al altijd filmpjes maakte.

 

Het begin van de voorstelling nadert, iedereen is gekleed, geschminkt en weet zijn plaats. De regisseur heeft zijn nette pak aangetrokken. Om 20uur roept hij iedereen samen in de artiestenfoyer en geeft een laatste peptalk. Dan gaat iedereen naar het toneel en neemt zijn plaatsen in. De regisseur houdt zijn praatje en dan…gaat het doek open en de voorstelling begint.

 

Na de voorstelling wordt de gehele cast en crew geacht op het toneel te blijven en te helpen met afbouwen. Alle meubels worden weer in het busje gezet, en de decorbouwers beginnen gelijk met het afbreken van het decor. Als we dan klaar zijn met het afbouwen van het decor, is de foyer leeg, het publiek is naar huis gegaan.

 

DSC02652

 

 

Een deel van de leden van TIG is nog naar Café de Roze Beurs gegaan, waar het gezellig bleef tot in de late uurtjes…