De repetities van het stuk “Een vrouw moest verdwijnen” lopen gestaag door. We hebben nu zo’n 7 à 8 ‘speel’-repetities gehad. Er hebben ondertussen een aantal rolwisselingen plaatsgevonden maar iedereen heeft zijn plekje gevonden. Het toneelstuk is gezet, het eerste acteerwerk komt om de hoek kijken, men kan een voorzichtige inschatting maken van hoe het eruit gaat zien, kortom, het begint vorm te krijgen.

 

Per repetitie beslist de regisseur welke scènes er geoefend worden. Meestal zal de regisseur ervoor kiezen om een heel bedrijf te laten spelen tijdens een repetitieavond. Een bedrijf is eigenlijk een groot hoofdstuk in een toneelstuk. De tijd die staat voor een repetitie is meestal ruim voldoende om één bedrijf te spelen. Kiest de regisseur ervoor om het hele toneelstuk op één avond te laten spelen, dan loopt de repetitie meestal een beetje uit.

 

De spelers spelen hun scènes, het liefst zonder boekje, dus de spelers moeten hun tekst al uit het hoofd kennen. Als er iemand afwezig is, speelt een ander zijn of haar rol. Deze persoon mag natuurlijk wel het boekje in de hand houden. Terwijl de acteurs spelen, zal de regisseur af en toe inbreken om regieaanwijzingen te geven.

 

De souffleuse is degene die de tekst voorzegt als de acteurs hun tekst even niet meer weten. Zij wordt vanaf de allereerste repetitie ingezet. Bij TIG gebruiken we meestal twee souffleuses, of één met veel ervaring. Het is belangrijk dat de souffleuse haar werk goed doet tijdens de repetitieperiode, want zij helpt de acteurs bij het goed leren onthouden van hun tekst. Zelf ben ik nu voor de tweede keer souffleuse; ik kan een belangrijke bijdrage leveren aan het toneelstuk, zonder dat ik zelf teksten uit mijn hoofd moet leren.

 

Waar doen wij dit nu allemaal?

Wel, TIG heeft zijn vaste honk bij speeltuinvereniging Ons Eiland in de Zeeheldenbuurt. Daar hebben we een grote zaal tot onze beschikking met stoelen en tafels, andere meubelstukken, een kast met rekwisieten en er is ook een bar. Momenteel wordt die locatie verbouwd. We zijn uitgeweken naar het Schippertje, vlakbij onze vertrouwde stek. Helaas bleek op deze locatie de verwarming niet te werken, waardoor we bibberend ons dapper door het tweede bedrijf heen sloegen. Te zien op de foto’s.

TIG_25-02-2015_1 TIG_25-02-2015_2

 

Ondertussen missen we nog steeds ons vaste honk en repeteren dus in het Schippertje. Daar doet de verwarming het wel weer, maar het is wel behelpen. Het is namelijk een stuk kleiner dan Ons Eiland. Ook hebben we bij Ons Eiland een bankstel ter beschikking. Dat bankstel is vrij cruciaal, want dat speelt in elk stuk wel weer een prominente rol. Zo ook in “Een vrouw moest verdwijnen”.

 

Ik hoop dat ik weer een inkijkje heb kunnen geven van hoe het er tijdens de repetities van TIG aan toe gaat. Kijk ook vooral naar de foto’s van verschillende scènes uit “Een vrouw moest verdwijnen…”.

 

DSC02609 DSC02613 DSC02617 DSC02620 DSC02621 DSC02623

Eén reactie

  1. heel leuk om inzicht te hebben in de repetities!
    Ook de foto’s gevven daar een goed beeld van!

Reacties zijn gesloten.