Een inkijkje in de repetities van TIG, deel 3

 

De uitvoering nadert! En nu de uitvoering van het stuk ‘Een vrouw moest verdwijnen’ dichterbij komt, lopen de spanningen aardig op. Nog niet iedereen is helemaal tekstvast en de een heeft zich beter in zijn rol ingeleefd dan de ander. Om de puntjes op de ‘i’ te zetten, zijn er extra repetities ingepland; vier stuks in totaal. Er nog even zo hard mogelijk aan werken om straks een schitterend stuk op de planken neer te kunnen zetten.

 

Zo’n repetitieperiode lijkt wel voorbij te vliegen. Zo zit je nog rustig je tekst uit je boekje voor te lezen tijdens de leesavond en zo is het alweer bijna tijd voorde presentatie op toneel.

 

Ik heb een aantal van onze spelers gevraagd wat ze van de repetities vinden.

Ons jongste lid vertelde mij dat zij het prettig vond dat we aan het begin van de repetitieperiode een schema kregen met daarop alle repetities vermeld. “Zo kan je goed zien waar je aan toe bent”. Voordat ze bij TIG kwam, had ze elders aan amateurtoneel gedaan. Hetzelfde zocht en vond ze weer terug bij TIG. Ze had een aantal repetities bijgewoond van het vorige stuk en de indrukken die ze daarvan had, bleken te kloppen tijdens deze huidige repetitieperiode. “De repetities waren precies wat ik ervan verwacht had. De druk wordt natuurlijk wat opgevoerd nu dat de uitvoering dichterbij komt, maar ik ben heel tevreden.”

 

Een lid dat al wat langer bij TIG rondloopt, vertelde me dat ze het een lastig stuk vindt. “Je moet echt een karakter neerzetten en dat gaat soms moeizaam. Soms is het ook een worsteling met de tekst. Maar uiteindelijk gaat het wel lukken en komt alles op zijn pootjes terecht”

 

Een andere oudgediende zei me: “Tekstkennis is belangrijk en bij dit stuk is de tekst lastig te leren. Er staan een aantal pittige dialogen in de tekst die moeilijk onder de knie te krijgen zijn. Dat komt omdat het een dramatische thriller is. Wat dat betreft is een klucht een stuk makkelijker.”

 

Onze regisseurs spreken de cast en crew voor en na elke repetitie even toe. En omdat de tekstkennis soms nog wat hapert, besluit de regisseur altijd met de gevleugelde kreet; “Jongens, leren, leren, leren!”

 

Op de foto’s is te zien hoe de acteurs hun scènes spelen in de kleding die ook gebruikt gaat worden op de uitvoering. Een zogenaamde kledingrepetitie:

 

 

DSC02628 DSC02629 DSC02631 DSC02633 DSC02636 DSC02637