Twee keer per jaar, tussen het moment dat de oude voorstelling is afgerond en het nieuwe stuk nog gekozen moet worden, doen we bij TIG altijd een improvisatieavond. Leuk, grappig, leerzaam en voor sommigen best wel spannend. Meerdere (aspirant)leden geven aan het begin van de avond wel een beetje met klotsende oksels te zitten. En dat is niet zo heel gek. Want naast dat deze avond vooral bedoeld is om plezier te maken, zitten er nog twee extra’s aan vast. Op deze manier zien we namelijk voor het eerst waar aspirant leden wellicht toe in staat zijn. Maar ook voor de ‘oud gediende’ is dit een belangrijke avond. Improvisatie is toneelspel wat niet vooraf is vastgesteld. En dat is anders dan wat we normaal doen. Maar het heeft wel een heel belangrijke functie. Want ook al heb je maanden geleerd met boekje en tekst, er gaat altijd wel iets mis bij de uitvoering. En dan zijn op acteergebied  je improvisatieskills je vangnet (voor de tekst hebben we immers een souffleur). Daarom kan het zeker geen kwaad om deze twee keer per jaar een beetje bij te spijkeren.

Gelukkig komen na de eerste oefening de lachspieren op gang en ontspannen de meesten zich aardig. Niets staat vooraf vast, dus kun je het eigenlijk ook niet fout doen, zolang je maar íets doet.

Aan het einde van de avond gaan de meesten met een goed gevoel naar huis. Een beetje vreemd is het wel, want de meesten zien elkaar pas weer bij de volgende vergadering in het nieuwe jaar. En dan is het natuurlijk weer spannend welk stuk gekozen is. En wie er allemaal in een rol op de planken van de Leidse schouwburg mogen schitteren in mei…