In oktober besloot ik dat ik toneel wilde gaan spelen. Een nieuwe uitdaging met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Heb ik talent? Geen idee. Zou ik al die tekst wel kunnen onthouden? Wie weet. Ga ik er plezier in hebben? Dat sowieso! Dat ik zo snel ook echt op de planken zou staan was nog niet in me opgekomen maar ik deins er niet voor terug. Ik ben gekomen om mijzelf uit te dagen en dat gaat zeker gebeuren!

Bij het bespreken van het nieuwe stuk krijg ik te horen dat ik de rol van Mara zal invullen. ‘Oké’ denk ik, terwijl ik het script in mijn handen geduwd krijg, niet wetende wat voor rol ik kan verwachten. Mijn eerste echte rol bij een echte toneelvereniging waarbij ik echt in de schouwburg zal gaan staan. Op het podium. Met driehonderd mensen die naar mij kijken. Ik voel een golf van adrenaline in mij opkomen want ik weet dat het echt gaat gebeuren. 23 mei is mijn grote debuut als spelend lid van TiG.

Bij thuiskomst duik ik in bed, zet mijn leeslamp aan en begin te lezen. Het kan me niet schelen dat ik de volgende dag vroeg moet opstaan, ik moet en zal het hele stuk gelezen hebben. Ik wil weten wat mij te wachten staat. Wat voor rol ik heb. In wat voor verhaal ik zit. Waar ik in ben beland. Als opdracht hebben we mee gekregen om ons in te leven in ons karakter en te bepalen wat voor type persoon dit is. Hiervoor moeten we een kleine biografie schrijven. Gelijk heb ik al honderd ideeën waarvan er geen enkele echt realistisch is. Mijn fantasie is erg groot. Na het lezen van het stuk heb ik wel een aardig idee, maar hoe zet je dat op papier op een manier dat anderen ook begrijpen wat voor type jij in je hoofd hebt? Ik heb gelijk mijn eerste uitdaging als amateur actrice te pakken, maar zet door en krijg wat kenmerken en eigenschappen over mijn karakter op papier. Tijdens de eerste repetitie avond leest ieder zijn of haar korte, en soms wat langere, biografie voor. Zo krijg ik van iedere rol te horen wat het beroep is, hoe er over de wereld wordt gedacht, wat voor hobby’s er worden uitgevoerd en welk huisdier iemand heeft. Het heeft iets weg van een groep mensen die de maandelijkse horoscoop voor een tijdschrift bedenken. Ik kom er achter dat ik het er niet zo beroerd vanaf heb gebracht als dat ik dacht. Ik heb een beeld van mijn personage, wie ik ben, waar ik naar toe ga en op welke manier ik mijn tekst moet overbrengen om dit karakter goed neer te zetten. Mijn eerste stap op de weg naar 23 mei is gezet. Ik ben benieuwd wat er de komende repetitieweken nog op mij af zal komen.

 

 

Eén reactie

  1. Hoi Lizz!
    Je met deze ontboezeming zo kwetsbaar opstellen getuigt van een enorme kracht! De energie die je erin steekt, krijg je dubbel terug op die planken van de Schouwburg.
    De voorbereiding is het halve werk, en je zal zien: de zaal laat je groeien!
    Toi-toi-toi bij jouw première!

Reacties zijn gesloten.